Karavan Projelendirme
Her Araç Motorlu Karavan Olur mu?
Karavan yapılabilmesi için araç içerisinde bulunması gereken azami şartlar vardır. Bunlar yatak, masa ve yemek pişirme yerlerinin olmasıdır. Bu şartları sağlayabilecek, midibüs, minibüs, otobüs, panelvan kamyonet gibi araçlar yapılabilir. Azami yüklü ağırlığını geçmeyecek şekilde tasarım yapılıp, koltuk sayıları 9’u geçmeyecek şekilde yapılabilir. Araç içindeki koltuk bağlantılarının aynı şekilde kalması en önemli noktadır.
Motokaravan güneş enerjisi müsaadesi var mıdır?
Karavanlarda güneş enerjisi ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Yaşam alanı için ihtiyaç duyulan enerji güneş enerjisinden sağlanabilir. Muayene ve TSE kontrollerinde bir sorun yaşamazsınız.
Karavan içerisinde koyulacak elektronik cihazların CE Belgesi istenilmektedir. Her hangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması adına (kontak arızası, kaçak gibi) belgeli cihazların kullanılması istenilmektedir.
Motor karavanda koltuk sayısı nasıl belirlenir?
Koltuk ekleme genel manada uzun ve pahalı işlem gerektiren bir konu. Şoför yanında olan 2li koltuğu çıkartıp yerine tekli bir koltuk yapılması mümkün ama biraz masraflı. Onaylı bir koltuk takıp test kuruluşundan test raporlarını almanız gerekiyor. Yaklaşık 10bin liralık ek bir masraf. Ya da seri tadilat belgesine sahip bir firma bulup ona işlemleri yaptırmanız gerekir. Böyle bir firma bulmanız zor ve pahalı olabilir.
WC Duş, Hangi Araçlar Uygun? Motor karavanda WC Duş yeri zorunlu mudur?
Zorunluluk yok, tasarımınıza bağlı bir şekilde karar verebilirsiniz.
Hangi araçlar Motor Karavan için uygundur?
Bu kişinin kendi tercihine kalmış, kullanım amacına yönelikte doğru seçilmesi bir durum. Genelde tasarımın göze hoş gelebilmesi için Karavan Yapım Projelerinde daha dik köşeleri olan araçlar tercih ediliyor. PSA grubu denilen Boxer, Jumper, Ducato gibi araçlar dik köşeli olduğu için çok tercih ediliyor. Fiyat olarak başka tercihlerde olabilir. Renault Master, Volkswagen Volt, Mercedes Sprinte, İveco Daily
Proje aşamaları çok vakit alıyor mu?
Karavan tasarımınızı bitirip kullanacağınız bütün eşyaları içerisine koyduktan sonra bizim gibi yetkili bir Karavan Proje Firması bulup ruhsat araç içi resimler ve kantar fişini gönderiyorsunuz. Kantar fişi önemli aracın azami yüklü ağırlığını geçmemesi gerekir. Genelde azami yüklü ağırlığı 3500 KG. olan PSA grubu araçların ortalama ağırlıkları 3000kg civarlarında olmaktadır. Fazla yüke dikkat edilmeli ağır malzemeler tercih edilmemelidir.Yetkili olan Şen Mühendisliğe belgeleri gönderdikten sonra yaklaşık 5 iş günü içerisinde Karavan Tadilat Plan Projesi onaylanmış oluyor. TSE araç kontrol merkezlerinin yoğunluğuna göre bu süre değişiyor. Proje onaylandıktan sonra yetkili firma size projenin e imzalı nüshasını gönderip muayene gidebilirsiniz diyor. Karavan Tadilat muayenesi olarak aldığınız muayeneyi geçtikten sonra notere gidip ruhsatınızı yenileyebiliyorsunuz.
Kısaca özetleyecek olursak ;
Karavan yapımınızı tamamlıyorsunuz
Mühendislik Firması bulup Karavan Proje çizimi yaptırıyorsunuz
Aracın bulunduğu ildeki TSE araç kontrol merkezine götürüyorsunuz
TSE memurlarının aracı incelemelerinden sonra yaklaşık 5 günlük onay süresi sonra proje onaylandıktan sonra alacağınız proje çıktısıyla tadilat muayenesine götürüyorsunuz aracı. Tadilat muayenesi bittikten sonra notere giderek yeni M1 kategorisi özel amaçlı Motokaravan ruhsatı alıyorsunuz.